Teatrul National Bucuresti

Teatrul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti reprezinta o institutie publica culturala aflata sub ordinea Ministerului Culturii si Cultelor si este situata vizavi de Universitate, in centrul capitalei, pe bulevardul Nicolae Balcescu. Acesta se invecineaza cu Hotelul Intercontinental, Universitatea Bucuresti, Palatul Sutu, Ministerul Agriculturii si Institutul de Arhitectura Ion Mincu.

Acest obiectiv cultural, faurit dupa planurile arhitectilor Nicolae Cucu, Horia Marcu si Romeo Belea intre anii 1964 si 1973, este considerat unul dintre cele mai prestigioase institutii teatrale din tara noastra.

Proiectul infiintarii teatrului a fost aprobat in anul 1840, avand ca locatie fostul han Filaret, hanul avand prejudicii in urma cutremurului din 1838.

Locatia a fost una perfecta la momentul respectiv, deoarece spatiul se intindea chiar pana la Podul Mogosoaia, in prezent Calea Victoriei, aflat si in vecinatatea Palatului Telefoanelor.

Sursa foto: Wikipedia

Putini stiu ca s-au schimbat foarte multe planuri arhitecturale ale acestui teatru, s-au efectuat numeroase analize si s-au schimbat si modificat comisii, astfel ca lucrarile pentru ridicarea constructiei au inceput, din nou, de abia in luna mai a anului 1848. In 1944 teatrul a fost distrus de catre aviatia germana care a avut ca tinta Palatul Telefoanelor, bomba ratand astfel tinta dorita si aterizand asupra teatrului. Terenul vechiului teatru ramasese viran, desi ulterior s-a construit in locul lui, Hotelul Novotel.

Initial, teatrul a avut denumirea de Teatrul cel Mare, asta in anul 1852 cand a avut loc si inaugurarea, iar ulterior, in anul 1875, a devenit Teatrul National din Bucuresti.

In mare parte, stilul baroc predomina in arhitectura teatrului, fatadele laterale avand vedere catre strazile laturalnice.

Cladirea era clasata la momentul respectiv pe locul 3 din lume ca marime, detinand 1000 de locuri si o acustica exceptionala. In zona parterului se regaseau 338 staluri, cu 3 randuri de loji dar si o galerie imensa unde aveau acces studentii, precum si un foaier minunat cu scari de marmura. Pentru iluminarea teatrului s-au folosit lumanari de seu si lampi cu ulei de rapita, in anul 1854, iar ulterior a fost  iluminat cu gaz aerian si lumina electrica.

Intre anii 2011 si 2015 a beneficiat de nenumarate procese de modernizare si reconstructie, si a fost redeschis oficial dupa indelungate lucrari de reabilitare, deoarece cladirea initiala nu corespundea standardelor seismice.

Modificarile pentru a reveni la forma initiala au implicat eliminarea adaosurilor din perioada comunista si, pentru siguranta generala, a fost indepartata fatada de aproximativ 1200 de tone.  Se spune ca acea forma de palarie nu a fost pe placul multor persoane, astfel ca s-a renuntat la acest design.

Din 1000 de locuri numarul a crescut  pana la aproximativ 2880 de locuri. Organizarea cladirii consta in Sala Atelier cu 250 de locuri, Sala Pictura cu 300 locuri, Sala Mica cu aproximativ 240 de locuri, Sala Mare cu 900 locuri, Sala Medie cu 300 locuri, precum si Sala Studio cu 590 locuri si Sala in Aer Liber cu 300 locuri. Teatrul National avea doar trei sali, Sala Atelier, Sala Studio si Sala Mare, inainte de a se incepe in anul 2011 procesul de renovare si reabilitare.

Sursa foto: Click

Pe data de 18 aprilie 2015, pe langa inaugurarea incheierii lucrarilor de reabilitare, precum si deschiderea in totalitate a teatrului pentru public, a fost inaugurata Sala Mare, prin premiera spectacolului „Insir’te margarite”, regizata de Dan Puric. In momentul de fata, Sala Mare are 2 foaiere, Foaierul de Marmura si Foaierul Tapiseriei, precum si nenumarate sculpturi ale unor personalitati din lumea teatrului, dar si tapiserii imense, una dintre ele fiind chiar considerata a doua din lume ca suprafata.

Sursa foto: Umpcultura

Teatrul National Ion Luca Caragiale este o institutie publica pe care trebuie sa o vizitezi cel putin o data in viata, deoarece sentimentele sunt unice!

De asemenea, Teatrul National orgazeaza in interiorul teatrului tururi ghidate prin spatiile noi, biletele regasindu-se atat online, cat si la Agentia de bilete, din foaierul Salii Mari.

Sursa foto: Argumentpress

Pentru cei care vor sa il viziteze, cu mijloace de transport public la suprafata, pot alege autobuzele 137, 336, 601 sau 381, troleibuzele 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91 sau 92, iar pentru cei care vin cu masina persoanala, parcarea este gratuita, in fata teatrului, in limita locurilor disponibile. Primele doua ore pentru parcare sunt gratuite in parcarea subterana.

 

Nu rata

2 Comentarii la “Teatrul National Bucuresti”

  1. […] este situat la doar 300 metri de Teatrul National Bucuresti, la doar un kilometru de Ateneul Roman si la 2,7 km de Opera Romana si Muzeul National de Arta, […]

  2. […] isi pot achizitiona bilete si face o plimbare scurta de la hotel pana la Opera Romana, Teatrul National Bucuresti sau Ateneul […]