Probleme si pericole pentru turistii care viziteaza Bucurestiul
Bucurestiul este un oras destul de sigur ca destinatie turistica. Nu are o rata crescuta a infractionalitatii, dar exista si unele pericole la care cei care-l viziteaza e bine sa aiba grija, la fel ca si in multe alte capitale europene.
Hotii de buzunare
In special grupurile de turisti straini care viziteaza locuri aglomerate cum ar fi pietele sau centrele comerciale trebuie sa aiba grija la bunurile personale. In aceste zone aglomerate unde oamenii se imbulzesc in toate partile este bine ca gentile sa fie tinute aproape de corp, rucsacurile date jos din spate si buzunarele securizate cu fermoare sau cu o atentie sporita.
Se intampla uneori, in zonele slab luminate pe strazile din cartierele periferice sa fii atacat de hoti care practica metoda „smulge si fugi”. Sunt vizati cei care poarta bijuterii ostentative la gat, din aur sau cu pietre pretioase, sau care isi expun imprudent un aparat foto la gat sau se plimba cu un smartphone foarte scump la vedere.
Taxiuri neautorizate
Desi este o problema aflata in atentia autoritatilor si mult diminuata fata de acum cativa ani, exista inca din pacate in Bucuresti, taxiuri neautorizate care nu apartin de o companie pe care sa o poti trage la raspundere in cazul unor probleme.
Acesti taximetristi stationeaza in zonele turistice, in apropierea Garii de Nord sau a statiilor de autobuze, si de multe ori atrag verbal turistii straini propunandu-le sa-i transporte la diverse hoteluri sau obiective turistice. Acestia incaseaza tarife exagerat de mari si nu ofera chitanta.
Din pacate, au fost raportate si cazuri cand turistii au coborat la un bancomat pentru a scoate bani iar taxiul a plecat cu bagajele lor.
Este recomandat sa folosesti in Bucuresti doar taxiurile autorizate ale companiilor recunoscute sau aplicatiile de ride sharing precum Uber. Cel mai bine este sa utilizezi o aplicatie gen Clever Taxi sau Taxify pentru a solicita un taxi inca de cand ajungi in Bucuresti sau sa iti programezi cursa din timp daca sosesti cu avionul sau trenul.
Trafic ingreunat
Traficul in Bucuresti a devenit din pacate o problema majora, chiar si in afara orelor de varf, in capitala Romaniei se circula foarte greu.
Daca esti sofer si planuiesti o vizita in Bucuresti cu masina, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare intrucat va fi dificil si uneori s-ar putea chiar sa te trezesti prins in ambuteiaje in intersectii.
Pe timp de iarna, in conditii de ninsoare puternica, vant si gheata, circulatia devine si mai problematica. In afara de arterele principale strazile orasului nefiind suficient curatate, sofatul devine dificil.
Trotuare periculoase
In zonele rezidentiale, pe trotuare este dificil de circulat din cauza autoturismelor parcate de-a lungul acestora in lipsa locurilor de parcare special amenajate.
In zonele de promenada din centru exista din pacate cladiri in diverse stadii de uzura a caror tencuiala se desprinde pe alocuri si care nu sunt uneori corect semnalizate. Uneori exista gropi, denivelari sau chiar guri de canalizare neacoperite ce pot duce la accidente grave.
Este o idee buna sa te uiti si in sus si in jos cand circuli pe trotuarele din Bucuresti.
Ciclism problematic
Daca esti un biciclist impatimit si vii cu bicicleta dupa tine la Bucuresti sau planuiesti sa-ti inchiriezi o bicicleta pe timpul sederii tale in capitala ar fi bine sa te gandesti de doua ori.
In afara de lipsa pistelor speciale pentru biciclete si a parcarilor pentru acestea, traficul din Bucuresti este o reala problema pentru biciclisti.
Pe langa aglomeratie, soferii bucuresteni nu sunt obisnuiti sa fie atenti la biciclisti si nici nu-i trateaza cu o consideratie foarte mare. Este adesea foarte periculos sa mergi pe bicicleta pe bulevardele din capitala, iar pe trotuare nu ai loc de masini si pietoni.
In afara de pista speciala de pe Calea Victoriei si cateva zone in parcuri si zone de agrement nu prea ai unde sa circuli in siguranta cu bicicleta in Bucuresti. Ca sa nu mai vorbim de nivelul de noxe pe care il vei inhala daca vei incerca sa o faci.