Piata Revolutiei

Piata Revolutiei este considerata cea mai reprezentativa piata publica din Bucuresti si un reper al istoriei locale si nationale. Este un loc care imbina atat incarcatura culturala, cat si istorica.

Pentru cei care nu o cunosc, piata este imprejmuita de o multitudine de puncte de referinta arhitecturale si culturale.

Palatul Regal si Palatul Senatului contureaza piata, ambele contribuind la atmosfera generala a locului: Palatul Regal gazduieste in momentul de fata Muzeul National de Arta din Romania, in timp ce Palatul Senatului transpune caderea regimului comunist, indeosebi a lui Nicolae Ceausescu, completand astfel prin obiective culturale si istorice.

Un obiectiv turistic important este si Ateneul Roman, cel mai reprezentativ locas al concertelor din Bucuresti. Ateneul Roman se deosebeste de celelalte cladiri prin stilul neoclasic, dominat de o mare cupola, avand aspectul templelor antice, cu coloanele frontale iconice.

Biserica Kretzulescu

Biserica Kretzulescu, ce poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construita intre anii 1720 si 1722, este un veritabil monument de arhitectura ce imbina elemente brancovenesti. Celor carora li se datoreaza ridicarea acestui lacas, sunt marele Logofat Iordache Kretzulescu si sotia Safta (fiica lui Constantin Brancoveanu).

Cladirea este inzestrata cu fereste lungi si inguste, lucru ce pune accent asupra verticalitatii monumentului, verticalitate realizata prin plastica decorativa a fatadelor. Exteriorul Bisericii a fost restaurat intre anii 1935 si 1936, iar acesta a ramas in caramida aparenta, ulterior Biserica fiind reparata in intregime intre anii 1942 si 1943 din cauza cutremurului din 1940.

Kretzulescu

Statuia lui Corneliu Coposu

In Piata Revolutiei, langa Biserica Kretzulescu, se regaseste bustul lui Corneliu Coposu, om politic roman, nascut la data de 20 mai 1914, presedinte al Partidului National Taranesc intre anii 1989 si 1995, de asemenea senator si lider al opozitiei din Romania post-decembrista, de asemenea, detinut politic sub regimul comunist. Acesta s-a stins din viata in luna noiembrie a anului 1995.

Bustul prezentat este opera sculptorului Mihai Buculei si a fost inaugurat in anul 1996.

Corneliu_Coposu

Statuia lui Iuliu Maniu

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873 – 5 februarie 1953) a fost unul dintre cei mai proeminenti politicieni romani, ocupand de 3 ori postul de prim-ministru al Romaniei intre anii 1928 si 1933. Statuia sa, opera a artistului Mircea Spataru se gaseste in Piata Revolutiei, in fata fostului sediu al Partidului Comunist Roman.

Monumentul acestuia este turnat in bronz, opera realizata de catre sculptorul Mircea Corneliu Spataru, monument inaugurat in decembrie 1998 si amplasat in Piata Revolutiei, vizavi de Biserica Kretzulescu, cu privirea catre bustul lui Corneliu Coposu. Monumentul reprezinta statuia lui Iuliu Maniu, infatisandu-l stand pe soclu, fiind realizat la nivel stilistic ca fiind sever si realist la nivelul capului, mainile avand o retorica gestuala, in timp ce membrele inferioare au o aparitie aproape excesiva.

Sursa foto: oamenidepiatra.ro

Piata Revolutiei, numita anterior Piata Palatului, este un important punct de pornire pentru cei care vor sa viziteze orasul si pentru cei care vor sa ii cunoasca istoricul cultural!

Se poate realiza un circuit turistic interesant deoarece Piata Revolutiei este situata pe Calea Victoriei, care se afla la distanta mica de Parcul Cismigiu!

Nu rata

1 Comentariu la “Piata Revolutiei”

  1. Excalibur spune:

    […] daca tocmai ai terminat un tur prin Piata Revolutiei, poti sa te opresti cu incredere la Restaurantul medieval Excalibur un loc cu totul deosebit, rupt […]