Palatul Parlamentului

Inclusa in majoritatea brosurilor turistice care prezinta Bucurestiul, Palatul Parlamentului este probabil cladirea romaneasca despre care au auzit cei mai multi straini.

Rivalizand cu Pentagonul, celebra baza de lansare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral si cu piramida lui Quetzalcoatl din Mexic, Palatul Parlamentului este mentionata de trei ori in Cartea Recordurilor: este a doua cea mai mare cladire administrativa de uz civil din lume (dupa Pentagon), de asemenea este cea mai scumpa si cea mai grea cladire de pe mapamond.

Istoria constructiei

Un proiect considerat megalomanic cand a fost realizat la ordinele dictatorului Nicolae Ceausescu, cladirea care poarta astazi denumirea Palatul Parlamentului si indeplineste functia de sediu al Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei depaseste ca volum chiar Piramida lui Keops din Egipt.

Avand 12 etaje vizibile, fosta Casa Poporului cum era cunoscuta pe vremea regimului comunist, are de asemenea si 8 niveluri subterane si un adapost antiatomic si a ramas in istoria colectiva a bucurestenilor, dar si a tuturor romanilor, drept proiectul pentru care Ceausescu a pus sa fie demolat un cartier intreg si cladiri extrem de valoroase din punct de vedere arhitectural si cultural: Spitalul Brancovenesc, multe biserici si sinagogi, stadionul Republica.

Un proiect nefinalizat

In ciuda faptului ca este una dintre cele mai mari cladiri din lume, cu o suprafata construita la sol de 66.000 de metri patrati, si cea mai scumpa cladire din lume, costurile fiind estimate la peste 2 miliarde de euro, cladirea nu este nici astazi finalizata.

Lucrarile la santier au inceput in anii 1980 odata cu demolarea cartierului Uranus, iar constructia propriu zisa a cladirii a inceput in anul 1984, insa numai 400 de incaperi si doua sali de sedinte sunt finisate si folosite, dintr-un total de 1.100 de camere.

S-au folosit doar materiale de constructie romanesti

Fiind o mare atractie turistica pentru vizitatori ce vin din toate colturile lumii sa o vada, cladirea Palatului Parlamentului este locul unde poti admira materiale de constructie aproape exclusiv romanesti.

De exemplu, in sala Nicolae Balcescu, ce are o arhitectura in stil gresesc se pot admira coloanele de bronz si marmura roz de Ruschita.

Impresionantele candelabre ce pot fi admirate de vizitatori au fost realizate de artisti plastici din Medias, iar draperiile din matase si imensele covoare au fost tesute in fabricile de la Sighisoara si Cisnadie.

Un singur lucru nu este romanesc in aceasta sala, lemnul de mahon al usilor.

Informatii vizitatori:

Cladirea Palatului Parlamentului poate fi vizitata doar cu programare fiind deschisa insa in toate zilele saptamanii.

Salile care se pot vizita sunt: Sala Drepturilor Omului, Sala Nicolae Iorga, Sala Ion I. C. Bratianu, Sala Tache Ionescu sau Sala C.A.Rosetti.

Vizitatorii care vin cu masina proprie au parcare gratuita in interiorul curtii Palatului Parlamentului.

In afara de tururile organizate printr-o agentie de turism, vizitatorii trebuie sa aiba la ei un act de identitate care ramane la receptia cladirii pe tot parcursul vizitei.

 

Nu rata

3 Comentarii la “Palatul Parlamentului”

  1. […] sa se construiasca Palatul Parlamentului (atunci Casa Poporului), hotelul InterContinental a fost pe pozitia 2 in topul celor mai inalte […]

  2. AFI Cotroceni spune:

    […] Cotroceni se afla in imediata vecinatate a Palatului Prezidential, precum si langa Palatul Parlamentului, dar si in vecinatatea Politehnicii Bucuresti, in care se regasesc numeroase locuinte studentesti. […]

  3. […] din Bucuresti, JW Marriott Grand Hotel este un hotel de cinci stele situat in apropiere de Palatul Parlamentului pe Calea 13 Septembrie, nr. […]