Muzeul National Tehnic
Situat in Parcul Carol I, Muzeul Tehnic National „Dimitrie Leonida” este un spatiu deosebit care gazduieste piese de mare valoare documentara din istoria tehnica a Romaniei, exponate ce demonstreaza pe viu, printre altele, cum s-a manifestat de-a lungul timpului spiritul inventiv al poporului roman si cat de vechi sunt realizarile sale in domeniul stiintei si tehnicii.
Istoricul muzeului
Bazele Muzeului National Tehnic au fost puse de catre fondatorul sau, inginerul Dimitrie Leonida, in anul 1908, cand acesta a intemeiat prima scoala de electricieni si mecanici din Romania. Ajutat de elevii sai, acesta a inceput colectionarea primelor piese care vor fi expuse ulterior in muzeul tehnicii.
Una dintre primele piese achizitionate de catre Dimitrie Leonida a fost un cilindru din instalatia morii cu aburi de la Moara lui Assan, urmand apoi dinamurile utilizate pentru iluminarea Gradinii Cismigiu, a Palatului Regal si a Teatrului National.
Putini sunt aceia care stiu ca sursa de inspiratie a lui Dimitrie Leonida cand a pus bazele Muzeului National Tehnic a fost Muzeul Tehnic din München si ca in primii ani de functionare, exponatele erau gazduite in sediul Scolii de Mecanici si Electricieni din strada Mendeleev.
Sediul Muzeului National Tehnic a fost mutat in Parcul Carol abia in anul 1928, initial intr-unul dintre pavilioanele existente in parc, iar din 1935 in cladirea actuala, care purta denumirea de Pavilionul industrial.
Ce poti vedea la Muzeul National Tehnic
Cele peste 6.500 de exponate ale muzeului sunt grupate pe tematici, astfel vizitatorii pot studia: istoricul mecanicii; electricitatea; magnetismul; industria miniera si petroliera; caldura; telecomunicatiile; hidraulica; electrotehnica; masinile industriale; transporturi terestre si aeriene; domeniul fizicii atomice.
Printre cele mai interesante piese expuse in Muzeul National al Tehnicii sunt: moara de apa cu „facaie” (precursoarea turbinelor Pelton) construita in secolul al XV-lea; un macaz cu ac si inima de lemn inventat in anul 1600 de minerii de la Brad; primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul roman Aurel Persu precum si machetele avioanelor cu care Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda s-au inscris printre pionierii constructiilor aerospatiale.
In cadrul expozitiei permanente „Colectia Henri Coanda” vizitatorii pot observa macheta primului avion cu reactie din lume conceput de Coanda si pilotat de el personal la 16 decembrie 1910; hidrogeneratorul pentru desalinizarea apei de mare (cu ajutorul energiei solare); sistemul de transport tubular cu mare viteza (o aplicatie a „efectului Coanda”), rezervorul oceanic destinat petrolului extras din sondele marine, si multe altele.
Periodic, in incinta Muzeului National Tehnic sunt organizate expozitii tematice, conferinte si simpozioane, evenimente speciale pentru copii si vizite ale elevilor in cadrul proiectului „Scoala altfel”, care pot asista aici la demonstatii tehnice si experiente aplicative inedite.
Una dintre cele mai atractive astfel de expozitii atat pentru cei mari cat si pentru cei mici, a fost cu siguranta „Lego under construction” in care a fost expus un intreg oras imaginar din piese lego cu machete functionale de: nave spatiale si soldati imperiali din Razboiul Stelelor; ttrenulete care opreau in gara; un parc de distractii pentru copii; turbine eolilene; roboti de toate felurile; masini de curse; buldozere; autocamioane; tramvaie; macarale; avioane si elicoptere; un turn cu dragoni si domnite, precum si corabii ale piratilor.
Informatii contact:
- Adresa:Strada Candiano Popescu, nr. 2, Bucuresti
-
Orar:
Miercuri-Duminica: 10:30 – 18:00
Luni si marti: inchis
- Telefon:0213369399
- Website:https://www.mnt-leonida.ro/
1 Comentariu la “Muzeul National Tehnic”
[…] Initial, parcul avea o suprafata de aproximativ 20000 mp, si a gazduit chiar si Expozitia de la Bucuresti din acelasi an, precum si includerea a numeroase pavilioane sau cladiri, cum ar fi Muzeul National Tehnic. […]