Muzeul National de Geologie
Situat in inima Capitalei, pe soseaua Kiseleff, in imediata vecinatate a Pietei Victoria, gazduit de o cladire cu o impresionanta arhitectura de secol XX, Muzeul National de Geologie este gazda unor colectii deosebite de mostre mineralogice, petrografice si de fosile.
Cei care-i trec pragul pot vedea aici si reconstituiri ale unor vietuitoare disparute in urma cu sute de milioane de ani, in sectia de Stratigrafie a muzeului putand fi analizata in detaliu istoria geologica a Pamantului.
Istoria Muzeului
Regele Carol I a fost cel care a semnat in anul 1906 decretul de infiintare a Institutului Geologic si astfel s-au pus bazele constructiei actualei cladiri a muzeului.
Realizata dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu, cladirea in stil neobrancovenesc ce gazduieste Muzeul National de Geologie a fost finalizata in 1908.
Cutremurul din 4 martie 1977 a zguduit puternic structura cladirii iar in 1983 aceasta a trecut printr-un amplu proces de renovare si consolidare.
Ce poti vedea la Muzeul National de Geologie
In salile de exponate ale muzeului, vizitatorii pot observa doar 6.000 de esantioane de roci si minerale, desi colectia muzeului contine aproximativ 85.000 de mii de astfel de „pietre”, majoritatea acestora aflandu-se insa in depozite unde sunt analizate in scopuri stiintifice de catre cercetatori.
Dintre cele 25.000 de piese extrem de interesante din domeniul paleozoologiei si paleobotanicii, numai 1.730 sunt expuse in atentia publicului.
La subsolul cladirii se afla salile dedicate istoriei geologice a Romaniei, si tot aici poti admira deosebite mostre de minerale fluorescente, puse in valoare cu ajutorul luminii ultraviolete.
O incantare pentru ochii vizitatorilor o reprezinta zona de Colectii de la parterul cladirii unde sunt expuse florile de mina din zona Banatului, Maramuresului sau a Muntilor Apuseni. Aceste mostre de roci miniere sunt deosebite ca forme si culori intrucat sunt formate dintr-o combinatie de minerale.
Expozitia permanenta de la parterul cladirii este un instrument excelent pentru explicarea procesului de formare al unei pesteri sau pentru cel al unui peisaj geomorfologic.
Vizitatorii care ajung la etaj au prilejul sa afle detalii despre dinamica interna a planetei noastre, ce este orogeneza, cum apar vulcanii si cand erup si ce provoaca cutremurele.
Dupa ce ai vizitat acest muzeu poti achizitiona si un suvenit interesant. In magazinul deschis in cadrul muzeului gasesti cristale sau bijuterii din pietre pretioase sau semipretioase, minerale, fosile sau ceramica.
Cum ajungi la Muzeul National de Geologie
Pozitia sa centrala face ca accesul vizitatorilor la acest muzeu sa fie unul extrem de facil in orice zi a saptamanii.
Cei care aleg sa calatoreasca cu metroul vor cobori la statia Piata Victoriei, tramvaiele care au statie in apropiere de acest muzeu sunt liniile 24, 42, 45 si 46, iar autobuzele care opresc la statia Piata Victoriei sunt 205, 300, 381 si linia expres 783.
Informatii contact:
- Adresa:Soseaua Kiseleff, nr. 2, Bucuresti
-
Orar:
Luni – Duminica: 10:00 – 18:00
- Telefon:0314381744
- Email:muzeulgeologic@igr.ro
- Website:http://www.geology.ro/
1 Comentariu la “Muzeul National de Geologie”
[…] distanta de cateva minute de mers pe jos de hotel se afla Muzeul Antipa, Muzeul National de Geologie, Muzeul National de Arta al Romaniei sau Muzeul […]