Gradina Cismigiu
Cel mai vechi parc bucurestean, Gradina Cismigiu era locul preferat pentru plimbari in natura si agrement al locuitorilor capitalei inca din secolul trecut.
Istoria parcului
Se spune ca actualul parc Cismigiu a aparut dintr-o intamplare, acum 200 de ani, pe vremea in care apa potabila nu era disponibila oriunde in Bucuresti, intrucat orasul nu dispunea de un sistem de canalizare, autoritatile au dispus realizarea a doua cismele, una dintre ele fiind amplasata chiar langa actuala strada Stirbei Voda.
Odata cu aceasta cismea, in zona a aparut insa si o balta al carei volum crestea mult mai ales in lunile de toamna cu precipitatii abundente. Astfel, domnitorul Gheorghe Bibescu a propus asanarea zonei si dorind sa ofere locuitorilor si un spatiu civilizat de promenada a demarat lucrarile constructiei parcului.
Avand o atmosfera de gradina englezeasca, planul Parcului Cismigiu a fost conceput in 1845 de catre peisagistul german Carl Meyer si a fost finalizat abia in 1860 desi deschiderea sa oficiala a avut loc in 1854.
Pentru realizarea lui au fost adusi peste 30.000 de copaci din zonele montane, in timp ce plantele exotice provin din gradinile botanice din Viena.
Atmosfera Gradinii Cismigiu
Aleile marginite de exemplare impresionante de arbori ocrotiti, peluze cu gazon si flori sunt marginite de scaune de lemn si banci.
In Cismigiu poti intotdeauna hrani porumbeii care locuiesc in volierele special amenajate in parc si care sunt foarte obisnuiti cu turistii.
Pe cele 17 hectare ale parcului se regasesc o gradina romana, amenajata in stilul Romei antice aleile careia sunt presarate cu statui ale unor scriitori faimosi, lacul ce poate fi explorat cu barci cu vasle ce se pot inchiria, si monumentul Eroilor Francezi, realizat din marmura de Carrara de catre Ion Jalea, ce comemoreaza soldatii francezi ucisi pe teritoriul romanesc in timpul Primului Razboi Mondial.
In partea de nord a parcului, vizitatorii pot admira un habitat natural amenajat pentru rate salbatice si domestice, lebde si gaste.
Amatorii de arta pot admira in cadrul Rotondei Scriitorilor o expozitie de sculpturi ce cuprinde busturi ale unor celebri poeti, scriitori si dramaturgi: Ion Luca Caragiale, Nicolae Balcescu sau Vasile Alecsandri.
Alte puncte de atractie
Izvorul Sissi Stefanidi a fost amplasat in Gradina Cismigiu in amintirea fiicei familiei Stefanidi care a murit de tanara si este strajuit de statuia ce reprezinta o mama ce toarna apa dintr-un ulcior. A fost permisa amplasarea statuii in parc pentru ca terenul din acea zona a fost donat de catre familie administratiei locale pentru a fi alipit parcului.
La intrarea dinspre Bulevardul Regina Elisabeta se poate admira si astazi primul chiosc de ziare din Bucuresti.
Patinoar artificial
Iarna, pe lac este amenajat un patinoar artificial in aer liber cu o suprafata de 3000 de metri patrati si o capacitate de peste 1000 de persoane. Patinoarul este in general deschis incepand cu luna decembrie si pana la sfarsitul lunii februarie in fiecare sezon de iarna.
In apropiere de acesta, pe aleile adiacente se amenajeaza si un targ de Craciun de unde vizitatorii pot cumpara produse alimentare specifice, cadouri sau suveniruri.
Amplasament
Gradina Cismigiu este amplasata aproape de Centrul Vechi iar cele mai apropiate statii de metrou sunt Izvor si Universitate. Piata Revolutiei si Muzeul National de Arta al Romaniei sunt aflate in apropiere.
Parcul se viziteaza zilnic si nu se plateste o taxa de acces.
Informatii contact:
- Adresa:Bulevardul Regina Elisabeta, Bucuresti
5 Comentarii la “Gradina Cismigiu”
[…] Se poate realiza un circuit turistic interesant deoarece Piata Revolutiei este situata pe Calea Victoriei, care se afla la distanta mica de Parcul Cismigiu! […]
[…] sau muzee, exista posibilitatea de a realiza tururi interesante in aceasta zona, avand in apropiere Parcul Cismigiu, Muzeul National de Arta a Romaniei, Palatul Bragadiru, Muzeul National al Satului, la o distanta […]
[…] anii 1955 si 1959 au fost adunate aici animalele care se aflau raspandite in Gradina Cismigiu, Parcul Herastrau, Parcul Carol si in Padurea […]
[…] instalatia morii cu aburi de la Moara lui Assan, urmand apoi dinamurile utilizate pentru iluminarea Gradinii Cismigiu, a Palatului Regal si a Teatrului […]
[…] Pentru amatorii de plimbari, se poate ajunge relativ usor pe jos si in Parcul Herastrau sau in Gradina Cismigiu. […]