Gradina Botanica Dimitrie Brandza
Situata in imediata vecinatate a Muzeului National Cotroceni, Gradina Botanica Dimitrie Brandza din Bucuresti este o oaza de verdeata si racoare pe timpul verii, un minunat parc amenajat special pentru a oferi vizitatorilor ocazia de a vedea si a studia in mediul lor natural peste 10.000 de specii de plante autohtone si exotice.
Istoric
Gradina Botanica din Bucuresti a fost fondata la initiativa doctorului Carol Davila in anul 1860, si a fost la inceput coordonata de Universitatea de Medicina si Farmacie, trecand ulterior, in anul 1874 sub tutela Universitatii Bucuresti si fiind dezvoltata la stadiul in care este astazi de catre profesorul Dimitrie Brandza.
Vechea sera a Gradinii Botanice Bucuresti a fost construita intre anii 1889-1891, avand drept model serele din Liege – Belgia. Pavilionul a fost reabilitat in anul 2011, fiind gandit ca un colt de padure tropicala si contine reprezentanti ai multor familii de plante exotice.
Ce poti vedea la Gradina Botanica Bucuresti
Colectiile de plante (vii sau conservate) raspandite pe cele aproximativ 18 hectare ale gradinii botanice din capitala sunt bine documentate si utile studentilor sau cercetatorilor, in cadrul programelor de educatie dar si pentru informarea publicului vizitator.
O plimbare prin gradina botanica din Bucuresti te poarta prin sectoarele exterioare specifice: Plante decorative, Plante rare, Flora Dobrogei, Rosarium Iridarium, Taxonomic, Flora Asiei, Plante utile si prin sectoarele interioare care cuprind: Serele, Herbarium, Biblioteca, Centrul de educatie ecologica.
Printre noutatile adaugate in ultimii ani se numara sectorul denumit Gradina Bunicii – spatiu ce cuprinde o gradina traditionala taraneasca, Gradina Copiiilor si Gradina cu carti.
In Muzeul Botanic situat exact la intrarea in Gradina Botanica, intr-o cladire in stil brancovenesc, vizitatorii pot admira peste 1.500 de acuarele reprezentand plante spontane si cultivate din Romania, produse vegetale si obiecte realizate din plante, colectii de seminte si fructe, colectii de ciuperci, exponate cu valoare istorica si diorame. Tot aici sunt expuse peste 5.000 de specii de plante, inclusiv 1.000 de specii exotice.
Fiecare camera din Muzeul Botanic este conceputa ca un biotop bine determinat. S-a aplicat, pentru prima data intr-un Muzeu Botanic, zonarea si etajarea vegetatiei, fiind subliniata unitatea lumii vii, biotopurile cuprinzand si reprezentantii lumii animale caracteristici si ei acestor etaje si zone de vegetatie.
Periodic, in Gradina Botanica Dimitrie Brandza poti participa la diverse evenimente cum ar fi Marele Picnic ShortsUp, Micul Botanist sau la expozitii de plante inedite cum ar fi expozitia de bonsai, expozitii de plante exotice cu vanzare, orhidee salbatice, etc.
Informatii contact:
- Adresa:Soseaua Cotroceni, nr. 32, Bucuresti
-
Orar:
Luni – Duminica: 08:00 – 20:00
- Telefon:0214109139
- Email:gradina.botanica@g.unibuc.ro
- Website:https://gradina-botanica.unibuc.ro/