Caru’ cu bere
Pentru o experienta cu adevarat deosebita, atat pentru bucuresteni dar mai ales pentru cei veniti in vizita in capitala si pentru turistii straini, restaurantul Caru’ cu bere este unul dintre localurile simbol ale Bucurestiului, un loc cu o vechime considerabila, unde mancarea traditionala si berea facuta dupa o reteta originala din 1879, dar si decorul impresionant fac deliciul mesenilor.
Situat intr-o cladire clasificata ca monument istoric, in inima centrului vechi al Bucurestiului, Caru’ cu bere impresioneaza de cand il vezi.
Cladire monument istoric
Construita in stil neogotic de catre arhitectii polonezi Zigfrid Z. Kofczinski si Al. Pesch cladirea a fost proiectata initial dupa modelul unei berarii austriece.
Restaurantul cu coloane si arcade impunatoare, cu balcoane cu balustrade sculptate si bogat decorat cu picturi, vitralii, mozaicuri si lambriuri sculptate, luminat de somptuoase candelabre, te fac sa te simti ca intr-o mare sala de bal.
Cu toate acestea, atmosfera este adesea la fel de zgomotoasa ca intr-o berarie germana, nefiind genul de local unde simti nevoia sa vorbesti doar in soapta si sa asculti in surdina muzica ambientala.
Istoria localului
Istoria restaurantului este una interesanta, cei care l-au pus pe roate ca afacere fiind trei frati ardeleni: Ion, Gheorghe si Nicolae Mircea care, in 1879 lucrau la o berarie de pe Calea Victoriei tinuta de un confrate din Transilvania.
Cei trei frati s-au specializat in carciumarie, in special in afacerea cu bere adusa cu carele trase de cai (de aici si numele restaurantului), avand de-a lungul timpului mai multe pravalii in zona Pasajului Villacros.
In 1899, Nicolae Mircea ia un imprumut ipotecar si pune bazele constructiei actualei cladiri a Carului cu bere.
Mancarea, bautura si atmosfera
Pana sa ajungi sa gusti din preparatele gatite in bucataria Carului cu bere, prima surpriza placuta si amuzanta vor fi meniurile care prezinta multitudinea de feluri de mancare intr-un stil inedit.
Cand deschizi meniul de la Caru’ cu bere ai impresia ca citesti stirile prezentate intr-un ziar umoristic din perioada interbelica.
Mancarea este in special traditionala, printre vedetele culinare ale restaurantului numarandu-se ciorba de burta si varza calita cu ciolan afumat.
Turistii straini ar putea fi impresionati de felurile inedite de mancare precum ciorba de fasole servita in pita sau traditionalii mititei cu mustar.
Exista bineinteles in meniu si mancaruri internationale si mai ales feluri specifice unei berarii servite pe platouri: crenvursti, sunca, salam de Sibiu, muschi tiganesc, salata de boeuf, diverse sortimente de sardele.
Berea casei de la Caru’ cu bere este o reteta unica despre care se spune ca a fost creata de fondatorul restaurantului Mircea Nicolae si care este preparata in fabrica de bere Tuborg, care o data pe luna opreste productia proprie, se curata toate liniile, se igienizeaza, dupa care incepe procesul tehnologic pentru berea Caru’ cu Bere care dureaza pana a doua zi la 12 noaptea.
De-a lungul saptamanii, clientii restaurantului au parte de spectacole live, concerte de coarde si de vioara ce interpreteaza atat muzica clasica dar si romante celebre din perioada interbelica, taraful Carului cu bere canta muzica populara, de petrecere, dar si muzica usoara romaneasca si internationala. In unele seri, trupe de dansuri populare, sportive sau mai nou dansuri bavareze evolueaza in incinta restaurantului spre deliciul clientilor.
Se spune ca, daca pe vremuri, au mancat la Caru cu bere Barbu Delavrancea, George Cosbuc sau Octavian Goga, in epoca mai moderna a acestuia i-au trecut pragul si personalitati internationale precum actrita Demi Moore, printul mostenitor al Japoniei sau membrii trupei The Rolling Stones, care s-au bucurat si ei de aceleasi clasice sarmale, mititei, carnati de Plescoi sau celebra specialitate de la Caru cu bere, ciolanul afumat cu varza calita.
Informatii contact:
- Adresa:Strada Stavropoleos, nr. 5, Bucuresti
-
Orar:
Luni – Joi, Duminica: 08:00 – 00:00
Vineri – Sambata: 08:00 – 02:00
- Telefon:0726282373
- Email:rezervari@carucubere.ro
- Website:https://www.carucubere.ro
1 Comentariu la “Caru’ cu bere”
[…] bere de casa bauta la Caru’ cu bere sau o prajitura savurata la Casa Capsa sunt exact ceea ce ai nevoie in noiembrie in […]