Cartiere cu istorie din Bucuresti

Aflat intr-o continua transformare de la caderea regimului comunist, Bucurestiul a devenit o destinatie cool pentru turistii din tara si strainatate.

Beneficiind de un mix neobisnuit de capodopere arhitecturale din perioada interbelica si cladiri moderne, orasul are niste cartiere deosebite. Iata cateva dintre cele mai cool zone din oras.

Centrul Civic

Traversat de impresionantul bulevard al Unirii si terminandu-se cu impunatorul Palat al Parlamentului, cartierul este alcatuit in principal din blocuri de beton si impozante cladiri administrative cu fatade de marmura. Acest cartier a fost construit conform viziunii megalomanice a fostului dictator Nicolae Ceausescu inspirat din vizitele sale in republica Coreea de Nord.

Menit a fi centrul administrativ al orasului, cartierul a fost construit dupa ce au fost demolate casele a peste 40.000 de oameni.

Astazi, la parterul acestor blocuri din Centrul Civic terasele animate si magazinele cochete ofera un contrast placut cu atmosfera oarecum sumbra a blocurilor ceausiste.

Una dintre ramasitele arhitecturale care a supravietuit in acest cartier este Hanul Berarilor, un local unde se serveste mancare traditional romaneasca inca din anul 1914, gazduit de o vila in stil arhitectural neoromanesc, despre care se spune ca nu a fost demolata doar pentru ca devenise sediu de partid.

Lipscani

Acesta este cel mai vechi cartier bucurestean, datand de la 1459, cand Vlad Dracul III si-a stabilit curtea domneasca aici la Curtea Veche, ramasitele careia putand fi vazute si astazi.

Numit dupa comerciantii saxoni care veneau de la Leipzig sa faca afaceri cu localnicii, cartierul este astazi cunoscut mai mult sub denumirea de Centrul Vechi.

Epicentrul vietii de noapte din Bucuresti, pe stradutele sale inguste si inghesuite gasesti la absolut fiecare pas terase, baruri, cafenele, berarii si ceainarii, restaurante, cluburi si alte localuri unde poti sa mananci, sa bei si sa te distrezi.

Primaverii

Odinioara un cartier exclusivist unde locuiau doar elitele, Primaverii a devenit renumit datorita faptului ca aici isi avea resedinta familia dictatorului Ceausescu, acestia avand drept vecini toata nomenclatura comunista de partid.

Si astazi regasim aici cele mai scumpe proprietati si vile din capitala, si este singurul cartier care se poate lauda ca a gazduit cinci fosti presedinti ai Romaniei.

Palatul Primaverii si fosta resedinta a lui Nicolae Ceausescu sunt acum muzee care se pot vizita.

Dorobanti

Unul dintre cele mai trendy si luxoase cartiere din Bucuresti, Dorobanti este locul unde poti merge sa te plimbi pentru a admira unele dintre cele mai frumoase si mai importante vile din capitala. Aceste constructii impresionante sunt astazi sediile a numeroase ambasade.

Cafenelele si bistrourile din cartier sunt localuri foarte la moda atat pentru oameni de afaceri cat si pentru vedetele locale care isi dau intalnire aici.

Floreasca

Acest cartier este unul pe cat de verde pe atat de apetisant pentru gurmanzi fiind intesat de mici magazine de delicatesuri, crame de vin, cofetarii si alte magazine de unde poti cumpara diverse specialitati gastronomice.

Arhitectura cartierului este un mix de vile vechi cu gradini superbe, si bloculete mici de patru etaje. Acest cartier este una dintre cele mai inverzite zone ale capitalei avand multe parcuri si spatii verzi.

Unul dintre locurile pe care nu trebuie sa le ratezi in acest cartier este Gradina Floreasca, unde poti asista la concerte live toata vara.

Cotroceni

Cotroceni este unul dintre cele mai cochete cartiere bucurestene. In principal zona rezidentiala cu vile din secolul 19 si strazi strajuite de arbori batrani, Cotroceniul are renumele de cartier curat si linistit.

Una dintre cele mai vizitate atractii ale cartierului este Gradina Botanica, urmata imediat dupa de Palatul Cotroceni si Muzeul National Cotroceni gazduit intr-una dintre aripile cladirii palatului. Aici poti admira o colectie impresionanta de picturi si carti, precum si obiecte decorative.

Rahova

Cartierul Rahova aminteste de perioada in care romani din toate colturile tarii atrasi de dorinta unui trai mai bun s-au mutat in capitala aducand cu ei propriile influente culturale si arhitecturale.

Avand inca pe alocuri un aspect neingrijit dar totusi atractiv datorat fatadelor cladirilor pe alocuri grav deteriorate dar inca frumoase, Rahova este probabil cel mai bun loc pentru a experimenta contrastul dintre Bucurestiul de dinainte de instaurarea regimului comunist si cel care a fost construit in anii dictaturii ceausiste.

Daca ajungi prin Rahova trebuie neaparat sa admiri cladirea de caramida rosie care a apartinut Bursei de Valori Bucuresti si este acum sediul centrului cultural The Ark, si nu uita sa te opresti pe la piata de flori.

Tineretului

Odinioara un cartier muncitoresc, cartierul s-a dezvoltat in anii ’60 in jurul parcului cu acelasi nume.

Datorita faptului ca atat blocurile cat si parcul au fost construite si respectiv amenajate cu ajutorul tinerilor studenti scosi obligatoriu la practica, ceva des intalnit pe vremea regimului comunist, cartierul a capatat denumirea de Tineretului.

Acest cartier este astazi una dintre cele mai animate si populare zone rezidentiale, acest fapt datorandu-se si proximitatii sale fata de centrul orasului.

Nu rata