Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Un loc pe care orice pasionat de istorie, geografie, literatura, astronomie sau arhitectura trebuie sa-l viziteze, Muzeul National al Harilor si Cartii Vechi s-a deschis in anul 2003 si gazduieste peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI – XX.
Acest muzeu este singura institutie culturala cu profil cartografic din Romania si unul dintre putinele muzee cu acest specific din lume.


Vizitatorii pot vedea aici atat harti ale regiunilor locuite de romani si de stramosii lor cat si ale continentelor, harti astronomice si planuri de oras. Din patrimoniul muzeului mai fac parte lucrari de grafica cu subiecte diverse: peisaje, portrete, vedute.

Situat in inima Bucurestiului, in vecinatatea unui cartier select al Capitalei, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este gazduit intr-o cladire de patrimoniu construita in anii 1920 intr-un stil care combina elemente arhitecturale de inspiratie gotica – arcele frante, cu cele de inspiratie mediteraneana – loggiile, ce amintesc de vilele venetiene de secol XV.


Cu ocazia deschiderii muzeului, pentru a reflecta noua utilizare a imobilului, plafoanele au fost decorate cu reprezentari inspirate din mitologie si hărți astronomice, iar vitraliile realizate cu aceeasi ocazie imagineaza diverse reprezentari heraldice si cartografice.

Pe langa lucrarile expuse vizitatorii pot admira vitraliile si plafoanele pictate realizate de o echipa de artisti intre care: Benone Suvaila – artist vitralist, Marcel Aciocoitei, Gheorghe Butnariu, Neculai Mirodoni. Domnul Marcel Aciocoitei, artist plastic, co-autor al decoratiei pictate, este si cel care a imaginat insemnele heraldice din sala mare a muzeului. El lucreaza si astazi in cadrul muzeului, pe postul de conservator.

Tururi ghidate

Muzeul ofera vizitatorilor sai ocazia de a studia exponatele atat individual cat si in cadrul unor tururi ghidate la cerere in limbile romana sau engleza. Tururile ghidate necesita o programare prealabila cu minim 5 zile înainte, prin trimiterea unei solicitări pe adresa de email a muzeului.


Pe langa valorificarea propriilor colectii, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi sprijina organizarea unor proiecte expozitionale ce se raporteaza la patrimoniul propriu si nu numai. Expozitiile temporare au teme similare cu cele specifice muzeului: expozitii de grafica, harti, carti etc.

Obiective in apropiere

Dupa ce ai incheiat vizita Muzeului Hartilor si Cartii Vechi poti ramane in atmosfera vechiului Bucuresti interbelic servind masa in apropiere la un restaurant select si intim, Zexe Zahana unde vei savura preparate ce poarta numele unor personalitati ale Romaniei in onoarea carora au fost create, sau care le preferau.

Nu rata