Parcul Venus

Parcul Operei a devenit noul Parc Venus si este localizat in Bucuresti, in sectorul 1, langa Opera Romana si Calea Plevnei. Actualul teren a facut parte din mosia Marghioalei Procopie Canusis, o vaduva bogata, terenul fiind strabatut de albia raului Dambovita, in secolul XIX. Din anumite documente, se stie ca si gradina lui Procopie a fost transformata in Gradina Procopoaiei.

Sursa foto: Metropotam.ro

Actualul parc a purtat denumirea Parcul Operei pana in anul 2012, iar ulterior, dupa multe lucrari de reamenajare, a fost redenumit Parcul Venus. Acesta are 2 cai de acces, fiind prezenta peluza dintre Statuia lui George Enescu si intrarea dinspre Opera Romana. Denumirea de Venus a venit de la cea mai valoroasa echipa de fotbal, Venus Bucuresti, din perioada interbelica, aceasta echipa avand stadionul exact pe locul parcului, in vecinatate cu Opera Romana. Pe langa denumirea preluata de la aceasta echipa de fotbal, aceasta denumire te duce cu gandul la zeita Venus, zeita frumusetii, iubirii si fertilitatii.

Daca inainte, in vechiul parc, totul parea parasit si gaseai doar arbori si buruieni, dupa reamenajare, gasesti multe lucruri interesante, spatii verzi, copaci noi, banci, pubele, felinare, dar si gradina amenajata interesant. Elementele introduse, ca design si stil, sunt axate pe amenajari din piatra si lemn, cu multe zone cu verdeata „virgine”, unde poti vedea fauna urbana, tufe si copaci. In momentul in care intri in parc vei observa flori, gazon, impletituri diverse de nuiele ce mascheaza amenajarile ce tin de panouri electrice, dar si alei betonate si cismele de apa.

Sursa foto: Metropotam.ro

Aici gasesti, de asemenea, locuri de joaca pentru copii si chiar aparate de fitness pentru cei care vor sa faca putina miscare in aer liber. Noaptea, parcul este iluminat cu spoturi montate in pamant, astfel ca poti iesi putin din haosul bucurestean si poti profita chiar si noaptea de frumoasele gradini ale parcului.

Sursa foto: Amfostacolo.ro

Un monument important regasit aici este Memorialul Dambovitei care reprezinta, de fapt, o banca ce pare sa ia forma veche a albiei raului – banca ondulata si lunga. Un alt loc ce merita vizionat in acest parc este spatiul inconjurat de nuiele, balta cu plante de apa si papura, pod de lemn pe piloni, construit in forma de cruce, un fel de ecosistem realizat dupa specificul raului Dambovita. Te poti plimba si pe la rotunda cu statui, unde sunt amplasate busturi create de Istoc Ionel, artist plastic.

Sursa foto: Amfostacolo.ro

Aceste statui ii infatiseaza pe prof. univ. ing. Victor Petrescu, acad. prof. univ. ing. Panait Mazilu, prof. univ. ing. Alexandru Cismigiu, prof. univ. dr. ing. Petru Vernescu si dr. ing. Emilian Titaru.
Pentru multi bucuresteni, Parcul Venus reprezinta o oaza de verdeata si de liniste!

Nu rata