Opera Nationala Bucuresti
Scena primului teatru liric al tarii este gazduita in capitala de Opera Nationala Bucuresti. Actuala cladire a operei a fost ridicata in 1953, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu. Cladirea Operei Nationale Bucuresti este clasata pe lista monumentelor istorice din Bucuresti.
Istoricul Operei Nationale Bucuresti
Initial, institutia a purtat denumirea de Teatrul de Opera si Balet si a fost infiintata in vederea a doua doua ample manifestari internationale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) si al patrulea Festival Mondial al Tineretului si Studentilor (2-14 august), dar a fost inaugurata abia la 9 ianuarie 1954, cu spectacolul Dama de pica, opera de Piotr Ilici Ceaikovski.
Desi existenta unei trupe artistice romanesti de teatru liric, sub numele de Compania Opera Romana, s-a facut cunoscuta inca din 1885, infiintarea Operei Romane ca institutie independenta si finantata de la buget s-a realizat abia in 1921. Premiera absoluta s-a facut cu opera Lohengrin sub bagheta lui George Enescu. Autoritatile au oscilat apoi intre perioade in care au finantat Opera direct sau altele in care au incredintat-o prin antrepriza unor particulari.
Fatada cladirii are un portic cu 3 arcade monumentale si este impodobita cu doua basoreliefuri, unul care infatiseaza o scena de opera (sculptori Zoe Baicoianu si Boris Caragea), iar celalalt, zborul unor balerini (sculptor Ion Vlad).
Cele trei usi de acces permit intrarea publicului in holul fastuos inaltat pe doua nivele.
Sala de spectacole are o forma de potcoava, o capacitate de 952 locuri si este luminata de un spectaculos candelabru cu 100 de brate de cristal aurit . Scena are 24 m latime, 20 m adancime si 30 m inaltime. La ultimul etaj exista Muzeul Operei.
Daca vei face o plimbare prin parcul din fata cladirii poti admira statuia marelui compozitor George Enescu, o sculptura in bronz de Ion Jalea. Tot in fata cladirii, dar privind spre intrare, se afla bustul compozitorului Gheorghe Stephanescu (1843 – 1925), fondatorul Operei Romane.
Ocazional se tin spectacole si in Foaierul Galben, care are o capacitate de maxim 200 locuri.
Informatii utile pentru vizitatori
Daca te intrebi cu ce anume este indicat sa te imbraci cand mergi la un spectacol la Opera Nationala, afla ca este recomandat un cod vestimentar: smart casual.
De asemenea, un lucru important de care e bine sa tii cont cand te pregatesti sa asisiti la o reprezentatie la opera este ca spectacolele incep intotdeauna la ora anuntata pe bilet si daca ai ajuns dupa inceperea spectacolului, vei putea sa-ti ocupi locul in sala doar la prima pauza, pentru a nu deranja actul artistic.
De aceea, este bine sa-ti iei timpul necesar pentru a ajunge la opera, sa tii cont de trafic sau de eventualele intarzieri daca vei sta la coada la garderoba sa-ti lasi hainele, sau daca doresti sa savurezi o gustare sau o bautura in spatiile de cafenea.
Cei care parasesc sala de spectacole dupa ce a inceput reprezentatia se pot intoarce doar la pauza. Daca te afli intr-o asemenea situatie, poti totusi viziona restul spectacolului pe monitorul situat in Foaierul Mare.
Informatii contact:
- Adresa:Bulevardul Mihail Kogalniceanu, nr. 70-72, Bucuresti
-
Orar:
In functie de spectacolele anuntate in program.
- Telefon:0213146980
- Email:bilete@operanb.ro
- Website:http://operanb.ro/
1 Comentariu la “Opera Nationala Bucuresti”
[…] doar 300 metri de Teatrul National Bucuresti, la doar un kilometru de Ateneul Roman si la 2,7 km de Opera Romana si Muzeul National de Arta, precum si Gradina […]