Palatul Mogosoaia
La o distanta de doar 15 kilometri de Bucuresti poti vizita un domeniu domnesc, parcul si Palatul Mogosoaia, unul dintre locurile incarcate de istorie ale Romaniei si un edificiu reprezentativ pentru perioada Brancoveneasca a arhitecturii romanesti.
Istoria Palatului
Construit intre anii 1698 si 1702 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu pentru fiul sau Stefan, palatul a primit numele vaduvei boierului Mogos, cel care a detinut terenul pe care a fost construit.
Povestind despre istoria celor doua familii domnesti care au locuit aici de-a lungul timpului, familia domnitorului Constantin Brancoveanu si ulterior de familia domnitorului Gheorghe Bibescu, palatul imbina stilul arhitectural brancovenesc cu elemente renascentiste, orientale si baroce.
Eleganta data de culoarea rosie a caramizii care a fost folosita pentru a placa intregul palat dar si celelalte cladiri de pe domeniu, alaturi de gazonul si arbustii din curtea interioara alcatuiesc o priveliste demna de admirat de vizitatori.
In cladirea principala a Palatului Mogosoaia, vizitatorii pot admira apartamentele familiei domnesti aflate la primul etaj unde ajung urcand pe scara exterioara ce da intr-un balcon.
La parter se pot vizita camerele servitorilor si la subsol pivnita cu un tavan format din patru domuri.
Partea cladirii care da inspre lacul Mogosoaia este infrumusetata de o logie cu trei arcade, de inspiratie venetiana si treptele care coboara pana la apa.
Cel mai bun punct din care poti admira Palatul Mogosoaia este din Turnul Portii, constructie amplasata chiar la intrarea in palat, la capatul unei alei umbroase marginita de castani maiestuosi.
Complex monumental istoric, cultural, turistic si de agrement
In salile de la parterul Palatului si in anexe sunt prezentate anual aproximativ 10 expozitii temporare de pictura, eseu sau arta contemporana.
Alaturi de cladirea palatului propriu-zis poti vizita in complexul de la Mogosoaia si Casa de Oaspeti construita de catre Nicolae Bibescu pe locul unui vechi conac de secol XVII, Bucataria brancoveneasca si Ghetaria, o anexa unde se pastrau blocuri taiate pe timpul iernii direct din lacul care margineste domeniul.
In fata palatului se afla si biserica cu hramul Sfantul Gheorghe construita in anul 1688 si impodobita cu fresce in anul 1705.
De jur imprejurul Palatului se intinde un parc cu arbori seculari printre care au fost amenajate diverse locuri pentru agrementul turistilor. Periodic, in curtea Palatului se organizeaza targuri tematice iar restaurantul Royal Art Mogosoaia poate fi inchiriat pentru diverse evenimente publice sau private.
In zona de agrement de pe domeniul Mogosoaia se pot inchiria biciclete pentru plimbari pe malul lacului sau se poate sta la un picnic sau in hamac la umbra.
Informatii contact:
- Adresa:Strada Valea Parcului, nr. 1, Mogosoaia, judetul Ilfov
-
Orar:
Palatul este deschis în fiecare zi, de marți până duminică în perioada:
1 mai – 31 octombrie orele: 10:00 – 18:00
1 noiembrie – 30 aprilie orele: 09:00 – 17:00
Program Biblioteca Martha Bibescu:
Luni- Joi 08.00 – 16.00
Vineri 08.00 – 14.00
- Email:office@palatebrancovenesti.ro
- Website:https://palatebrancovenesti.ro