Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
O vizita la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti echivaleaza cu o calatorie etnografica in toate zonele rurale din Romania intr-o singura zi.
Plimbarea pe aleile muzeului in aer liber inseamna o excursie pe poteci si ulite ca la tara, bucurandu-te de verdeata si vazand ce insemna viata taranului roman printre garduri cu uluci, mori de apa si casute acoperite cu stuf sau sindrila.
Istoricul muzeului
Muzeul Satului, infiintat de sociologul Dimitrie Gusti in 1936, este unul dintre primele si cele mai valoroase muzee etnografice din lume.
Este al doilea muzeu etnografic in aer liber din lume, dupa cel din Stockholm – Suedia.
Se intinde pe 30 de hectare si cuprinde peste 70 de case, 99 dependinte si biserici. Fiecare cladire reprezinta un muzeu in miniatura, fiind dotat cu obiecte traditionale, de la stergare si oale , pana la mori de apa si de vant sau prese de ulei.
Casele si bisericile reprezinta toate zonele tarii si sunt din diverse perioade ale culturii poporului roman, muzeul incercand sa reconstituie, intr-un cadru natural generos, ambianta intima a fiecarei locuinte. In jurul fiecarei case se pot observa hambarele, grajdurile si celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, portile modeste sau impunatoare.
Detalii pentru vizitatori
Pe aleile muzeului poti sa te odihnesti pe banci rustice de lemn, iar cosurile de gunoi sunt si ele integrate perfect in atmosfera. Asa ca, daca turistii isi doresc sa faca un popas la umbra in compania unei carti, exista destule locuri de odihna.
Din Moldova au fost aduse 10 gospodarii, printre care si casa din Straja datand din 1760.
Nu pot trece neobservate gospodaria lipoveneasca, de la 1898 si cherhanaua, ambele din Jurilovca. Arhitectura populara din Muntenia este ilustrata, printre altele, de frumoasa gospodarie din Chiojdu, construita din bolovani si avand un foisor cu stalpi ciopliti.
Din Oltenia au fost aduse bordeiele din Draghiceni si Castranova, care reprezinta locuinte arhaice. De asemenea, din Transilvania a fost adusa casa din Salciua, Tara Motilor, care se distinge prin acoperisul enorm din paie. Vizitatorii pot admira in muzeu si moara de vant din Dobrogea sau atelierul de olarie din Horezu.
La muzeul Satului de organizeaza periodic targuri cu specific traditional romanesc de unde vizitatorii pot achizitiona icoane, bijuterii, masti, sapunuri, dar si zacusca, miere, dulceata, siropuri, gem, paine etc.
Tot in incinta muzeului se mai tin si diverse ateliere si workshop-uri cu multe activitati interesante pentru adulti si copii deopotriva.
Informatii contact:
- Adresa:Soseaua Kiseleff, nr. 28-30, Bucuresti
-
Orar:
Luni: 9:00 – 17:00
Marti – Duminica: 9:00 – 19:00
Miercuri – Duminica: 11:00 – 19:00
- Telefon:0213179103
- Email:relatii.publice@muzeul-satului.ro
- Website:http://www.muzeul-satului.ro
3 Comentarii la “Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti”
[…] zona, avand in apropiere Parcul Cismigiu, Muzeul National de Arta a Romaniei, Palatul Bragadiru, Muzeul National al Satului, la o distanta de aproximativ 3 km, precum si Parcul Herastrau (Parcul Regele Mihai I al Romaniei) […]
[…] Muzeul Satului […]
[…] careia turistii vor fi intampinati de catre Arcul de Triumf, iar in paralel vor trece pe langa Muzeul Satului, ale carui casute traditionale pot fi zarite pe malul lacului din Parcul […]